Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κατάσταση της Ένωσης

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker εκφώνησε σήμερα την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2017, ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητές του για το προσεχές έτος και εξέθεσε το όραμά του για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025 (πλήρες κείμενο της ομιλίας). Παρουσίασε έναν Χάρτη Πορείας για πιο Ενωμένη, πιο Ισχυρή και πιο Δημοκρατική Ένωση (Χάρτης Πορείας).

«Ο άνεμος πνέει και πάλι ούριος για την Ευρώπη. Αλλά δεν θα προχωρήσουμε, αν δεν εκμεταλλευτούμε τον άνεμο αυτό. (...) Θα πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας για το μέλλον. Όπως έγραψε ο Μαρκ Τουέιν, σε μερικά χρόνια από τώρα θα είμαστε πιο απογοητευμένοι για όσα δεν κάναμε, παρά για όσα κάναμε. Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025.»




Ο κ. Juncker ανακοίνωσε προτάσεις για τη δημιουργία θέσης ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι η νόμιμη μετανάστευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το διεθνές εμπόριο και η αμυντική ένωση, θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από το τέλος της θητείας τους. Πρόσθεσε ότι ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 εκπροσωπώντας έτσι μία ισχυρή Ένωση.

  • Για την οικονομία: Δημιουργήθηκαν 8 εκ. θέσεις εργασίας.
  • Για την Τουρκία: Η Τουρκία απομακρύνεται μόνη της από την ΕΕ. Θα έπρεπε να έχει τους δημοσιογράφους ελεύθερους.
  • Για την οικονομική πολιτική: Κοινός υπουργός οικονομικών.
  • Για το ευρώ: Όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να μπουν στην ευρωζώνη.
  • Για τα εργασιακά: Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.


Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φιλόδοξο όραμα του προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη το 2025.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, το Σώμα των Επιτρόπων και την εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber (Γερμανία), χαιρέτισε το όραμα του κ. Juncker για περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις ανησυχίες των πολιτών, όπως η παγκοσμιοποίηση και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση». Οι πολίτες μας είναι συγκλονισμένοι με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ». «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση για να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», κατέληξε ο κ. Weber, και ζήτησε να σταματήσει το έργο για τον αγωγό Nord Stream II.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Gianni Pittella (Ιταλία) πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ «να τιμωρήσουν όλες τις πολυεθνικές που εξαπατούν τις φορολογικές αρχές υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν απέδωσαν». Ζήτησε ακόμη από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μέτρα κατά της εκμετάλλευσης των νέων και να εξασφαλίσουν την παροχή εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στην ΕΕ. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βρει το θάρρος να ανοίξει νόμιμους διαύλους», καθώς το κλείσιμο των παράνομων διαδρομών δεν είναι αρκετό.

Ο Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ) υπογράμμισε ότι, εάν θέλει η Ευρώπη πραγματικά να προστατεύσει τους πολίτες της, «δεν πρέπει να εφαρμόζει τον προστατευτισμό». Για να ευδοκιμήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και όχι περισσότερους κανόνες, είπε, προσθέτοντας ότι «τα σχέδια ανάπτυξης της ΕΕ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας». Οι πολίτες που βρίσκονται εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ξέρουν ότι «το πλοίο θα συνεχίσει με σταθερότητα την πορεία του και δε θα κατευθυνθεί σε άλλες καταιγίδες», κατέληξε.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Juncker ήταν «γεμάτη όραμα και φιλοδοξία για το 2019», εν μέρει επειδή «άλλαξαν πολλά», με την «λαϊκιστική άνοιξη» να σταματάει στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. «Καλωσήρθατε στον δρόμο της σύνεσης», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο ο Nigel Farage δεν το καταλαβαίνει!», αναφερόμενος στην πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή δράση.

Το κείμενο της ομιλίας του Ζ. Κ. Γιούνκερ (στα ελληνικά)
Ο ιστότοπος με όλο το υλικό της σημερινής ημέρας (σύντομα και στα ελληνικά)
Η ανάλυση της theguardian.com με τίτλο "Juncker says EU will 'move on' from Brexit"
Η ανάλυση των Financial Times με τίτλο "Juncker urges new impetus for EU reforms"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου